Słona historia ludzkości
10 lutego 2007, 14:44Sól jest ważnym składnikiem diety zarówno ludzi, jak i zwierząt. Człowiek wykorzystuje ją już zapewne od czasów prehistorycznych, jednak pierwsze wzmianki na ten temat można znaleźć dopiero w datowanych na ok. 3000 rok p.n.e. egipskich dokumentach dotyczących konserwacji mięsa.
Niższe OC dzięki grom?
3 października 2008, 10:59Allstate Corp., firma specjalizująca się w ubezpieczeniach komunikacyjnych, chce sprawdzić, czy gry komputerowe uczynią z osób po 50. roku życia lepszych kierowców. Jeśli odpowiedź będzie brzmiała "tak", to graczom zostaną zaoferowane zniżki ubezpieczeniowe.
Białkowa dieta-cud po urazie mózgu
8 grudnia 2009, 13:05Dieta, na którą składają się mięso kurczaka, ryby i koktajle białkowe, może znacznie poprawić stan osób z urazami mózgu (Proceedings of the National Academy of Sciences).
Zagrożone foki narażone na kontakt z ciguatoksyną
9 czerwca 2011, 07:15Naukowcy z amerykańskiej Narodowej Służby Oceanicznej i Meteorologicznej (NOAA) odkryli u krytycznie zagrożonej wyginięciem mniszki hawajskiej (Monachus schauinslandi) ciguatoksynę. Należy ona do grupy neurotoksyn kumulujących się w mięśniach niektórych gatunków ryb morskich ze stref subtropikalnej i tropikalnej.
Nowotworowy podział obowiązków
16 maja 2012, 12:10Istnieją populacje komórek nowotworowych, które odpowiadają za różne zadania w ramach tworzenia kopii i wzrostu guzów. Jedne kontrolują stały wzrost, inne torują drogę przerzutom.
Skaczą i będą skakać
8 lipca 2013, 06:33By uniknąć toksycznych stożków marmurowych (Conus marmoreus), pewien ślimak z Wielkiej Rafy Koralowej potrafi podskoczyć na 2 wysokości własnego ciała. Australijsko-norweski zespół przyznaje, że jak na ślimaka, to niesamowite osiągnięcie.
Zakończono wstępne oględziny miejsca wybuchu Antares
30 października 2014, 13:07The Wallops Incident Response Team zakończył wstępną ocenę skutków eksplozji rakiety Antares. Do wypadku doszło przed dwoma dniami podczas startu pojazdu z Wallops Flight Facility w stanie Virginia.
Obrazoburcze niebieskie wino dla zwykłych ludzi
24 czerwca 2016, 10:55Po 2 latach współpracy z Uniwersytetem Kraju Basków i technologami żywności z agendy rządowej Azti Tecnecalia hiszpański start-up Gïk zaprezentował niebieskie wino.
Tysiące kawałków mikroplastiku w litrze lodu morskiego
25 kwietnia 2018, 10:22Litr arktycznego lodu morskiego jest zanieczyszczony nawet 12 000 fragmentów mikroplastiku. Naukowcy z Instytutu Badań Morskich i Polarnych im. Alfreda Wegenera wykorzystali technikę spektroskopii fourierowskiej do zbadania zanieczyszczenia lodu morskiego mikroplastikiem.
Dramatycznie spada liczebność słodkowodnej megafauny
9 sierpnia 2019, 10:37Rzeki i jeziora zajmują zaledwie 1% powierzchni Ziemi, ale są domem dla 30% gatunków ziemskich kręgowców. Należą jednocześnie do jednych z najbardziej zagrożonych ekosystemów.